Het einde dient zich aan

Vrijwel dagelijks check ik de website van de Harris County Courthouse. Op de site kan ik de zaak volgen, documenten downloaden, maar nu vooral: zien of er recent activiteit is geweest in zijn zaak. Werkwijze: zaak opzoeken en bij 'Activities' middels Ctrl + F zoeken op een jaartal beginnend met '201' (want alle voorgaande activiteit is van 2009 of eerder).

Al maanden leverde deze dagelijkse routine 0 resultaten op. Maar op 13 juni kreeg ik ineens twee resultaten. Mijn handen trilden. Dit stond er:

06/13/2013 ORDER GTD VIDEO TELECONF 954

06/13/2013 OFFENSE CAPITAL MURDER LEVEL FC

Lichte paniek: ik had geen idee wat dit betekende, ik wist alleen dat het niet goed was. Ik heb de tekst gekopieerd en een mailtje naar de e-mailgroep van de Abolition Movement gestuurd. De meeste leden zijn bekender met deze materie dan ik dat ben. Pat Hartwell reageerde prompt - zij zou de rechtbank bellen om uitleg te vragen.

Binnen tien minuten mailde ze terug met de uitleg:

Petra,

Ik heb het telefoonnummer gevonden en de rechtbank gebeld. Ik sprak een vrouw genaamd Sherila. Op 27 juni 2013 heeft Jamie in Polunsky een videoconferentie met de rechter. Op dat moment krijgt hij zijn datum te horen. Of die datum meteen op de website van de rechtbank komt te staan, kon ze mij niet vertellen. De videoconferentie vindt plaats vanuit de eigen kamer van de rechter, dus het heeft geen zin voor ons om erheen te gaan. Als je wilt kan ik er na de zitting heen gaan om de datum te achterhalen.

Ik vind het vreselijk om je dit nieuws te moeten vertellen, maar jou kennende wil je het zo snel mogelijk weten. Laat maar weten wat je wilt dat wij voor je doen.

Pat

Hoe droevig dit nieuws ook was, toch voelde ik behalve verdriet ook opluchting. Al sinds januari hangt dit zwaard van Damocles boven ons hoofd. Hoe vreselijk de werkelijkheid ook is, weten is beter dan niet-weten.

Op 27 juni zal Jamie via een TV-scherm te horen krijgen wanneer hij gaat sterven. Een medemens bepaalt voor hem op welke dag zijn leven eindigt. Diezelfde dag (het is dan laat op de avond onze tijd) zal Pat mij laten weten welke datum het wordt. Op zijn vroegst zal het eind september zijn, maar het kan ook veel verder weg zijn. Vanaf dat moment begint een ander soort wachten.

Zodra ik de informatie had, heb ik Jamie een brief gestuurd via Jpay (digitaal - zo'n brief heeft hij binnen 48 uur, deze wordt in de gevangenis zelf geprint). Ik heb namelijk geen idee of hij hiervan vooraf op de hoogte wordt gesteld. Het zou me niet verbazen als dat niet het geval is.

Ik heb 28 juni vrij genomen. Ik weet nu al dat ik die dag waarschijnlijk niet veel waard ben. En als ik vrij heb, kan ik beginnen met plannen: tickets, verblijfplaats, wie gaat er definitief mee, wat moet er verder nog geregeld worden?

Kent iemand een woord voor het tegenovergestelde van voorpret...?