In good spirits

Ik heb een heerlijk weekend achter de rug. Gloria heeft me op sleeptouw genomen. Zaterdag begon met breakfast tacos in de homobuurt van Houston. Vervolgens -na een rondje door een prachtig tuincentrum op zoek naar planten voor de groentetuin- een bezoek aan een winkeltje van vrienden van Gloria waar ze geïmporteerde, handgemaakte Mexicaanse spulletjes verkopen. Ik had zo de hele winkel leeg willen kopen, maar ik heb het gehouden bij wat cadeautjes voor het thuisfront. Zaterdagavond een drankje gedaan downtown, op Market Square, in één van de oudste gebouwen van Houston. Zondag bestond uit een barbecue bij Gloria's dochter Joaquina en een bezoek aan een baseball-game (Houston Astros versus Texas Rangers).

Ik was vrolijk toen ik vanmorgen mijn op één na laatste bezoek in ging, en dat gevoel wist ik het hele bezoek vast te houden. Ook Jamie was het grootste deel van het gesprek vrolijk. Ik heb hem volgestopt met lekkere hapjes; babyworteltjes met humus, limoentaart, Skittles, pinda's, bananen, een appel, een sinaasappel, een Snickers, een Hershey's-reep, Dorito's... Allemaal dingen die hij normaal niet krijgt.

Niet alleen zijn onze gesprekken levendig en merendeels vrolijk, we krijgen ook nog wat extra tijd toebedeeld. Op een gegeven moment vraag ik me zelfs af of ze ons misschien zijn vergeten. Dat blijkt helaas niet zo te zijn, maar we hebben toch zeker een minuut of twintig cadeau gekregen.

Misschien proberen we al onze vreugde in dit bezoek te stoppen omdat we weten dat het bezoek van morgen voor ons allebei zwaar wordt. Het laatste bezoek brengt altijd de heftige gesprekken met zich mee. Dat waar we ons in de eerdere bezoeken niet al te lang op focussen, moet dan wel besproken worden. Niet alles leent zich ervoor om per brief te bespreken, dus alles wat we nog mondeling willen bespreken moet in het laatste bezoek aan de orde komen.

Een aantal dingen die ik vandaag wilde bespreken, had ik op mijn arm geschreven (aangezien je behalve je paspoort en munten voor de vending machines niets mag meenemen):

- blog (Ik wilde hem vertellen over reacties die ik -zowel van bekenden als onbekenden- krijg op mijn blog.)
- filing fee (Ik wilde het met hem hebben over de rechtszaak die hij samen met vier anderen heeft aangespannen t.a.v. de leefomstandigheden op Death Row. Er is een advocaat nodig om een document in te dienen en er is een filing fee van 350 dollar. Ik wilde met hem bespreken of ik die 350 dollar moet gaan regelen.)
- writing someone (Ik wilde hem vragen of hij suggesties had voor iemand anders om te schrijven als hij er niet meer is, mocht ik daartoe in staat zijn.)

Deze lijst is niet volledig aangezien er ook wat zaken op stonden die niet voor de openbaarheid bestemd zijn, maar de hele lijst is afgewerkt. Morgen is er dus tijd om spontaan te zijn en te focussen op onze gevoelens. Ik kijk er naar uit om Jamie morgenochtend weer te zien, maar ik ben tegelijk bang voor de laatste momenten. Het gaat allemaal zo snel voorbij. Hoe dichterbij het echte afscheid komt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan.